Instrumented Interconnecteds Intelligent

Posted by
SP Blog redactie in

Post feed

RSS 2.0

Door Monica Gupta, IBM Certified Cloud Solution Advisor, India

Omdat ik de ontwikkelingen in het buitengewoon onderwijs op de voet volg, vroeg ik me af welke invloed cloud computing op het buitengewoon onderwijs had. Dit is een soort onderwijs waarin veel kinderen hulp nodig hebben, maar waar altijd een tekort aan financiële middelen is. In India is het probleem nog groter, omdat de meeste schoolkinderen naar slecht gesubsidieerde staatsscholen gaan waar de vereisten voor buitengewoon onderwijs op geen enkel prioriteitenlijstje voorkomen. Zou met zo’n scherp contrast tussen de inkomsten en uitgaven cloud computing hier een verschil kunnen maken?

Het opzetten van een infrastructuur voor buitengewoon onderwijs is van nature behoorlijk capex- en opex-intensief. De hoge IT-infrastructuurkosten voor het leveren van technologiehulpmiddelen aan studenten is een van de meest kapitaalintensieve uitgaven. Opex-kosten zijn zo hoog vanwege de kosten van het onderhouden van dergelijke apparatuur en de noodzaak toepassingen voortdurend op te waarderen.

Cloud computing is een stimulerende factor voor deze sector gebleken. De capex-uitgaven kunnen worden verminderd dankzij virtuele desktops en het gebruiken van toepassingen die in een clouddatacentrum worden gehost.

Tijdens een recent uitstapje naar de prachtige woestijnen van Rajasthan zag ik veel schoolkinderen kilometers in alle weersomstandigheden naar de dichtstbijzijnde school lopen. Openbaar vervoer is onregelmatig in dergelijke landelijke gebieden, waardoor veel kinderen van school af gaan. Dat aantal is nog hoger voor kinderen met speciale behoeften. Dit biedt een waardevolle kans cloudtechnologieën en voordelige interface-apparaten te gebruiken om het verschil te maken in het leven van miljoenen kinderen. Alle studenten, en niet alleen degenen met beperkte mobiliteit, kunnen een virtuele desktop met een thin client op een desktop, PC of laptop of goedkope tablet gebruiken om toepassingen te openen die in een clouddatacentrum worden gehost. Ze kunnen dit op elke locatie, op elk moment van de dag doen. Studenten hoeven niet meer op een bepaalde locatie op een bepaalde tijd te zijn, terwijl ze nog steeds academisch kunnen uitblinken. De regering van India is trouwens van plan onderwijs mogelijk te maken voor de laagste financiële lagen van de samenleving met de introductie van goedkope tablets zoals Aakash.

In zijn artikel “Can cloud improve our children’s education” legt Sam Garforth uit hoe tablets dit massagebruik van goedkope interface-apparaten in het onderwijs mogelijk maken.

Bovendien heeft de verschuiving van het paradigma door het betalen-naar-gebruik model van het cloudconcept leerkrachten in het buitengewoon onderwijs serieus laten overwegen cloudtechnologie te gebruiken om het begrip te vergroten.

Educational Services of America (ESA) – een particulier bedrijf dat alternatieve onderwijsprogramma’s beschikbaar stelt voor studenten die mogelijk niet meer naar school kunnen gaan en voor studenten met speciale behoeften — heeft cloudtechnologie gebruikt om software binnen een paar dagen te testen en te implementeren in plaats van in weken of maanden. Bovendien hoeven studenten niet meer naar een onderwijsinstelling te gaan om deze toepassingen te kunnen gebruiken. Ze kunnen thuis of ergens anders werken. Dit kan een zegen blijken voor studenten met beperkte mobiliteit. Lees het volledige artikel hier.

Nog een voorbeeld van innovatief werk dat op dit gebied wordt verricht, is de cloudbibliotheek van Bookshare. Deze cloudbibliotheek bevat momenteel meer dan 135.000 titels. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door het feit dat het Amerikaanse auteursrecht een uitzondering maakt voor mensen met een handicap. Dit betekent dat Bookshare legaal digitale boeken waarop auteursrecht rust gratis kan aanbieden aan mensen met bona fide handicaps.

De cloudificatie van ondersteunende technologieën is nog een factor die interessant is voor het buitengewoon onderwijs. Ondersteunende technologietypen zijn onder andere schermlezers, vergrootglazen, alternatieve invoer, tekst-naar-spraak, spraakherkenning, Braille-lezers, software en aangepaste instellingen. Jeff Bigham, assistent-professor aan de faculteit Computerwetenschappen aan de universiteit van Rochester, heeft een wereld voor ogen waarin geen ondersteunende technologie op de computer van een gebruiker is geïnstalleerd. Deze ondersteunende technologieën zijn opgenomen in de cloud, waardoor ondersteunende software beschikbaar is voor iedereen, op elk moment, overal en in een vorm die aansluit op de behoeften van de gebruiker. Een blinde gebruiker kan bijvoorbeeld een computer in de bibliotheek gebruiken en op afstand naar een computer in de cloud navigeren waarop de schermlezer is geïnstalleerd. De lokale computer is slechts een middel. Dit verlaagt de kosten van ondersteunende technologie enorm en biedt alle gebruikers over de hele wereld toegang.

Studenten hoeven zich geen zorgen meer te maken dat ze alleen maar gebruik kunnen maken van software, zoals tekst-naar-spraak- of woordenboeksoftware, vanaf één computer thuis, dankzij de ontwikkelingen op het gebied van cloudtechnologieën. In dit artikel benadrukt Gary Flood dat leveranciers niet moeten vergeten dat studenten tegenwoordig niet alleen maar een PC gebruiken. Door technologie naar de cloud te verplaatsen zijn zeker meer mogelijkheden ontstaan om toegankelijke oplossingen voor onderweg te leveren, wat betekent dat studenten niet meer hun geliefde software op slechts één computer kunnen gebruiken.

Uit onderzoek is gebleken dat naarmate IT-technologieën verder worden ontwikkeld, de nieuwe paradigma’s zoals de cloud hun belofte waarmaken: ze zijn de investering waard en leveren snel toegevoegde waarde aan wie het het hardst nodig heeft in onze samenleving.

 

Bookmark and Share

Previous post

Next post