Instrumented Interconnecteds Intelligent

Posted by
SP Blog redactie in

Post feed

RSS 2.0

Door Rachid Madani, Account Manager, IBM Business Analytics

De verzekeringssector staat zwaar onder druk: polishouders verwachten een betere communicatie, een betere dienstverlening en concurrerende prijzen. Tegelijkertijd moeten verzekeringsmaatschappijen winst maken, de ideale klant voor zich winnen én hem ook behouden door hem een superieure service te bieden.

Om al deze uitdagingen het hoofd te bieden, hanteren de meeste verzekeraars ongeveer dezelfde groeistrategie: de omzet van bestaande klanten verhogen, nieuwe polishouders aantrekken, klanttevredenheid en loyaliteit verbeteren, een kostenefficiëntere dienstverlening en het juiste product op het juiste moment voorstellen op basis van een goede kennis van de specifieke klantenbehoeften.

Het behouden en tevreden stellen van bestaande klanten is daarbij cruciaal: klanten behouden is immers veel goedkoper dan nieuwe klanten winnen. Loyale klanten bieden ook een sterk competitief voordeel omdat ze zorgen voor terugkerende inkomsten. Daarnaast zorgen tevreden klanten voor mond-tot-mond reclame. Hun feedback biedt de verzekeringsmaatschappij bovendien de mogelijkheid om haar dienstverlening te verbeteren en een zicht te krijgen op concurrerende aanbiedingen, zodanig dat de verzekeraar op de hoogte blijft van de marktdynamieken.

Maar hoe pak je dat aan?

Een klant tevreden houden, kan alleen als je zijn behoeften, gedrag en voorkeuren begrijpt en kan voorspellen. Door analytics toe te passen op de enorme hoeveelheid klantgegevens kunnen verzekeringsmaatschappijen de relaties met hun klanten op een proactieve manier beheren en er zo voor zorgen dat winstgevende klanten langer blijven en meer rendabel worden.

De mogelijkheid om klantengedrag te monitoren, analyseren, rapporteren en voorspellen is essentieel voor het behoud van bestaande klanten en het cross- en up-sellen naar de installed base. Door historische informatie zorgvuldig te analyseren, kunnen verzekeringsmaatschappijen trends begrijpen en ze kunnen predictive analytics of voorspellende analyse gebruiken om klanten te identificeren die mogelijk hun polis willen opzeggen, zodanig dat ze hiervoor proactief en in real time een retentieprogramma kunnen opzetten.

Predictive analytics is een transformationele technologie die meer proactieve besluitvorming mogelijk maakt en zo voor een concurrentievoordeel zorgt. Dankzij voorspellende analyses op de beschikbare gegevens kunt u als verzekeraar onverwachte patronen en verbanden ontdekken, en modellen ontwikkelen voor front-line interacties die volledig op maat gesneden zijn van elke individuele klant.

Wereldwijd vertrouwen verzekeraars op IBM Business Analytics software om klanten aan te trekken en uit te bouwen, en tegelijk fraude en risico’s te verminderen. Verzekeringsmaatschappijen die gebruikmaken van alle relevante en beschikbare interne, externe, gestructureerde en ongestructureerde gegevens om klantgedrag te begrijpen, halen hier immers een competitief voordeel uit en zullen er daardoor in slagen om de uitdagingen waarmee de verzekeringssector wordt geconfronteerd het hoofd te bieden, nu en in de toekomst. Bekijk in deze video hoe verzekeraar Westfield Insurance dit in de praktijk brengt.

Wilt u meer weten? Ontdek hier hoe predictive analytics uw organisatie kan helpen.

Ook kunt u zich aanmelden voor ons aankomend evenement op:

https://www-950.ibm.com/events/wwe/grp/grp021.nsf/v17_agenda?openform&seminar=EZ5CW5ES&locale=nl_NL

 

Bookmark and Share

Previous post

Next post