Instrumented Interconnecteds Intelligent

Posted by
in

Post feed

RSS 2.0

Een interview met Tim Van den Heede

491_klOmdat dagelijkse bezigheden zoals communicatie, sociale activiteiten en transacties zoveel sneller en eenvoudiger verlopen via mobiele toestellen, is er een spectaculaire groei in mobiele toepassingen. Deze evolutie heeft echter ook enkele forse uitdagingen voor ons in petto. De in februari 2013 aangekondigde MobileFirst-oplossingen van IBM willen bedrijfsleiders helpen om in deze materie weer door de bomen het bos te zien.

In een recent artikel op Forbes.com voorspelt Neil Mawston, Executive Director bij Strategy Analytics, dat hoewel het 16 jaar heeft geduurd voor er wereldwijd een miljard smartphones in gebruik waren, het volgende miljard over minder dan drie jaar al bereikt wordt. “De enorme snelheid waarmee wij mobiel gaan, is te vergelijken met de opmars van het internet,” zegt Tim Van den Heede, Technology Services Sales Leader Belgium bij IBM.

Het internet veranderde op korte tijd radicaal de manier waarop organisaties functioneren. Mobiele toestellen zullen op een vergelijkbare manier de interacties van werknemers en klanten wijzigen, voor nieuwe economische activiteit zorgen en bedrijven significant anders laten groeien en succes boeken. “Als klanten, medewerkers en partners de hele tijd mobiel contact onderhouden met een bedrijf, dan ontstaan er specifieke voordelen én uitdagingen. Voor data analytics en business intelligence is dit een goudmijn. Combineer gegevens van geolokalisering met de context waarin mensen contact maken met je bedrijf en je krijgt oneindig veel mogelijkheden voor marketing, profilering en een sterk gepersonaliseerde klantenbenadering.”

Minder risico’s

Voor de gebruiker is de mobiele wereld er een van gemak en comfort, maar bedrijven botsen bij de introductie van een mobiele strategie op veel complexiteit. Van den Heede geeft als voorbeeld het populaire “bring your own device”-beleid in veel organisaties. Als medewerkers met hun eigen mobiele toestellen toegang krijgen tot de back-endsystemen van het bedrijf, levert dat voordelen op. Maar hoe beheer je de risico’s van iemand die een bepaald toestel via de back-end gebruikt voor bedrijfsapplicaties en later met hetzelfde toestel gaat gamen of sociale netwerken bezoekt? Risicobeheer is essentieel. Dat is de grote uitdaging van elke mobiele strategie: het evenwicht vinden tussen waardecreatie en risicobeperking.

Een mobiele strategie opzetten

Van den Heede raadt bedrijfsleiders aan om op drie niveaus te denken: strategisch, operationeel en technisch. Een mobiele strategie is een fundamenteel andere manier van zakendoen. “Mobiel moet een onderdeel worden van de bedrijfsstrategie, om beter en sneller resultaten te boeken.”

Hij geeft vier belangrijke operationele overwegingen mee:

  1. Analytics: Hoe haal je het meeste uit de informatie die met mobiele toestellen wordt aangemaakt, verwerkt en geconsumeerd.
  2. Veiligheid: Hoe kun je applicaties beschikbaar stellen voor mobiele toestellen en tegelijk alle privacyregels respecteren en zowel het bedrijf als de gebruiker beschermen.
  3. Beheer: Hoe beheer je mobiele toestellen als een platform, verbind je apps met traditionele back-endsystemen en beveilig je deze systemen op een betrouwbare, flexibele manier.
  4. Ontwikkelings- en testcapaciteit: Hoe kun je applicaties voor een specifiek platform snel en betrouwbaar testen.

“Technisch betekent dit dat je alles snel, betrouwbaar en gestructureerd implementeert. De MobileFirst-portfolio van IBM werd ontwikkeld om klanten te helpen een mobiele strategie uit te voeren, via een end-to-end managed platform dat kan evolueren. Ons aanbod is ontworpen voor een snelle implementatie, zodat klanten al op korte termijn voordelen ondervinden. Wij overstijgen het tactische niveau en bieden onze klanten in elke fase advies en begeleiding.”

Tot nu toe reageerde de markt positief. “Wij namen de laatste jaren enkele belangrijke mobiele spelers over, het aantal zelf ontwikkelde en gedeponeerde octrooien stijgt en wij investeren enorme bedragen in mensen, kennis en vaardigheden. Analisten noemen MobileFirst al het compleetste aanbod op de markt en omschrijven ons als een leider in managed services en applicatieontwikkeling voor de mobiele wereld.”

Bookmark and Share

Previous post

Next post