Instrumented Interconnecteds Intelligent

Posted by
in

Post feed

RSS 2.0

TP Vision, gevestigd in Amsterdam, houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en marketing van alle Philips tv’s in Europa, Latijns-Amerika en Rusland. Het bedrijf is voor 70 procent eigendom van het Chinese TPV en voor 30 procent van het Nederlandse Philips.

Het bedrijf is vastbesloten een verschil te maken op de dynamische tv-markt. Daarom zet het bij de ontwikkeling van zijn tv’s volop in op drie belangrijke speerpunten. Allereerst de groeiende markt van de Smart TV, die de online wereld op het televisiescherm van de consument brengt. Over een tweetal jaar zullen 80 à 90 procent van alle televisies Smart TV’s zijn, tegenover ongeveer 60 procent nu. Design is een tweede speerpunt voor TP Vision: tv’s worden steeds dunner en moeten naadloos passen binnen het interieur van de consument. Smart interaction, een derde grote pijler, verwijst naar nieuwe interactiemethoden met de tv, zoals een slimme afstandsbediening, spraaktechnologie, een ‘personal recommender’ die jouw voorkeur en gebruiken kent en op zoek gaat naar programma’s die jou interesseren,…

Smart interaction
Al deze functionaliteiten vragen behoorlijk wat geavanceerde technologie. “Reeds in 2008 maakten we de belangrijke strategische keuze dat alle intelligentie, alle functionaliteit zoals de user interaction, en alle content in de cloud moesten zitten”, aldus Albert Mombarg, Head of Smart TV bij TP Vision.

De keuze voor de cloud was vrij logisch, legt Mombarg uit: “Als je open technologie in de cloud gebruikt, ben je veel flexibeler om in te spelen op veranderingen.” Smart TV brengt immers een directe interactie met de consument tot stand: de tv-kijker gebruikt constant de verschillende functionaliteiten die zijn televisie biedt via het internet. Al deze klanteninformatie wordt opgeslagen en geanalyseerd om nieuwe diensten en technologie te ontwikkelen. “Alleen zo kun je televisie brengen op een persoonlijke manier aan de klant en steeds afgestemd op zijn precieze verwachtingen.”

Flexibele cloud-omgeving

Reeds in 2008 ging TP Vision hiervoor in zee met IBM en over de jaren werd de cloud-omgeving steeds verder uitgebouwd. Onlangs ontwikkelde IBM nog een nieuwe service-infrastructuur gebaseerd op het IBM SmartCloud Service Delivery for Electronics platform. Hierdoor kunnen nieuwe diensten voor producten, content en applicaties sneller, eenvoudiger en goedkoper worden aangeboden. De oplossing, gebaseerd op een service-oriented architecture (SOA), helpt TP Vision bij het beheren van de dienstverlening naar de miljoenen tv-toestellen van zijn klanten, fungeert als interface tussen TP Vision en content providers en verzamelt ook klantengegevens.

De IBM-oplossing is gebaseerd op IBM WebSphere Portal for Multiplatforms, dat gebruiksgegevens verzamelt en analyseert om zo TP Vision of de ontwikkelaar van bepaalde applicaties de nodige inzichten te bieden om hun content en dienstverlening naar de gebruiker te verbeteren of veranderen.

Bij de keuze voor IBM was de schaalgrootte één van de belangrijkste criteria, legt Mombarg uit: “We moesten snel kunnen schalen van 0 tot miljoenen apparaten en hadden dan ook een bewezen platformtechnologie nodig. Die vonden we bij IBM. Daarnaast was ook de flexibiliteit van doorslaggevend belang: elk jaar hebben we immers een nieuwe cloud-based user interface geïntroduceerd. SOA is daarvoor ideaal, want zonder de basiscomponenten te veranderen, kunnen we een nieuwe ‘schil’ toevoegen. Zo krijgen de gebruikers steeds een nieuwe user interface met telkens de laatste snufjes, zonder dat ze daarvoor nieuwe software hoeven te installeren of een nieuwe tv nodig hebben.” Ook de ervaring van IBM met interactieve dienstverlening en grote kabelbedrijven, was een mooi pluspunt. “Maar echt cruciaal was dat een lokaal team onze directe gesprekspartner was. Dat leidde al van bij de start tot een nauwe samenwerking, een echt partnership. Zo denken we nieuwe concepten steeds samen uit, als team. Dat kan enkel als je ook fysiek in elkaars nabijheid kan werken.”

Smart TV Alliance
De Smart TV-industrie was een zeer moeilijke markt voor tv-fabrikanten én applicatie-ontwikkelaars, omdat alle verschillende merken ook verschillende platformen en technologieën toepassen – een proces dat veel tijd en budget kostte. Daarom werd in juni 2012 de Smart TV Alliance opgericht. Het doel van deze samenwerking tussen TP Vision (Philips TV), LG en Toshiba is het scheppen van een omgeving waarin applicatie-ontwikkelaars diensten kunnen ontwerpen die platformonafhankelijk zijn. De Smart TV Alliance creëert een groter speelveld, zodat ontwikkelaars worden aangemoedigd om meer en betere tv-applicaties te maken. Op de CES in Las Vegas dit jaar werden trouwens vijf nieuwe leden aangekondigd, waaronder Panasonic. Eind 2012 werd ook IBM lid van dit initiatief, dat volledig past in de strategische roadmap van IBM. Als aanbieder van cloud-diensten en expert op het vlak van interactieve dienstverlening heeft IBM immers heel wat kennis en expertise te delen. Samen met de andere partners bouwen IBM en TP Vision op deze manier mee aan de televisie van de toekomst.

Bookmark and Share

Previous post

Next post