Instrumented Interconnecteds Intelligent

Posted by
SP Blog redactie in

Post feed

RSS 2.0

Gregory Neven, cryptographer and research staff member at the IBM Zurich Research Laboratory

Gregory Neven, cryptographer and research staff member at the IBM Zurich Research Laboratory

Door Gregory Neven, cryptograaf in het IBM onderzoekslaboratorium in Zürich.

Privacy is vandaag één van de meest controversiële onderwerpen. Naarmate we meer en meer gebruik maken van het internet, dreigen we onze privacy te verliezen. Online shoppen, internetbankieren, een Facebookpagina leuk vinden of tweeten met de klantendienst van een telecombedrijf waren tien jaar geleden hooguit een utopie. Vandaag maken online diensten een integraal deel uit van ons leven, en we gooien meer persoonlijke data op het net dan ooit te voren. Meer dan we zouden willen.

Heel wat online diensten zijn gratis. Sociale media als Facebook, Twitter of Instagram zijn dat natuurlijk nooit echt helemaal. Adverteerders zijn bereid heel wat geld neer te tellen voor enkele seconden van je aandacht voor een tv-spotje. Datzelfde principe geldt ook voor online toepassingen, zowel via je smartphone als je computer. De gebruiker zelf is het product dat wordt verkocht. Dat er telkens heel wat commotie ontstaat wanneer Facebook nieuwe privacyregels aankondigt, wijst op het besef dat consumenten hun privacy dreigen te verliezen. Het wordt tijd dat gebruikers zelf de controle krijgen over de gegevens die ze uitwisselen met derden.

De gemiddelde internetdienst vraagt om een persoonlijk profiel van de gebruiker, inclusief gebruikersnaam en wachtwoord. Hoewel internetdiensten doorgaans goed beveiligd zijn, heeft de gebruiker nauwelijks controle over zijn privacy. Waar we steeds meer vertrouwelijke gegevens delen met online dienstverleners, weten hackers op steeds vernuftigere wijze informatie aan elkaar te koppelen en zo meer over ons te weten te komen. Juist daar ligt een belangrijke tegenstelling: hoe kan je online bewijzen wie je bent, zonder je volledige identiteit zomaar op het net te gooien?

Stel, je wilt een videofragment bekijken via een online streamingdienst. Vooraleer je kunt kijken, vraagt de dienst of je ouder bent dan twaalf jaar en of je in de juiste regio woont. Meestal beantwoorden gebruikers deze vragen met een volledige geboortedatum en adres terwijl ze zo eigenlijk meer informatie over zichzelf vrijgeven dan noodzakelijk.

Identity Mixer, cloudtechnologie van IBM, geeft gebruikers zelf de controle over hun privacy. In bovenstaand voorbeeld zou Identity Mixer bevestigen dat je ouder bent dan twaalf jaar en dat je in de juiste regio woont. Zelfs als de streamingdienst wordt gehackt, blijven jouw persoonlijke data veilig. Stel dat je je kredietkaart hebt gebruikt om het videofragment te mogen bekijken, dan zou een hacker enkel kunnen zien dat je kredietkaart geldig is en betalingen kan uitvoeren. Het nummer en de vervaldatum blijven verborgen.

Via geavanceerde versleutelingsmechanismes is het vandaag mogelijk om op het internet te surfen zonder je meest persoonlijke gegevens zomaar te delen. Het algoritme achter Identity Mixer versleutelt verschillende persoonlijke gegevens van de gebruiker zoals bijvoorbeeld leeftijd, adres of bankkaartgegevens. Vernieuwend is dat de technologie enkel de gegevens die strikt noodzakelijk zijn aan dienstverleners vrijgeeft. Ze geeft gebruikers de vrijheid om zelf te bepalen met wie en in welke mate ze persoonlijke data delen. Het systeem kent al jouw geheimen, maar onthult er zelf zo weinig mogelijk.

Momenteel werken wetenschappers van IBM samen met het Duitse Rode Kruis en het Australische CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) om Identity Mixer te testen binnen een pilootproject ter waarde van 8,6 miljoen euro.

Het internet is een integraal deel van ons leven gaan uitmaken. Het afstaan van het gebruiksgemak van internetbankieren of online een nieuw paar schoenen bestellen, is niet alleen onrealistisch, het is ook niet wenselijk. Er is geen weg terug. Dat we ook onze privacy zouden afstaan is echter een brug te ver. De technologie om gebruikers zelf de controle te bieden over hun persoonlijke gegevens bestaat vandaag.

Bookmark and Share

Previous post

Next post