Instrumented Interconnecteds Intelligent

Posted by
SP Blog redactie in

Post feed

RSS 2.0

Friedl Maertens, IBM Business Development Public Sector, Belgium & EU

Friedl Maertens, IBM Business Development Public Sector, Belgium & EU

 

Drie weken geleden legde stakende taxichauffeurs Brussel lam.  Hun protestaktie was gericht tegen het taxiplan van Minister pascal Smet die in het Brusselse taxilandschap ook ruimte wil geven aan nieuwe initiatieven, zoals de sociale taxidienst Uber.  Vorig weekend raakte bekend Brusselse taxichauffeurs “collega”s van de  nieuwe taxidienst  onder valse voorwendsels naar een plek lokten en vervolgens chauffeurs en pasagiers belaagden.  Gisteren nog vroegen  Brusselse parlementsleden aan Minister Smet om het plan te herzien, omwille van de oneerlijk concurrentie van de sociale taxiservice .

Uber is een fenomeen.  Overal in Europa verzetten taxichauffeurs zich tegen deze nieuwe speler op de markt. De taxidienst is hip, social, transparant, klantgericht, trekt zich geen moer aan van de bestaande regelgeving, werkt onder de marktprijs, is tech-savy, etc.  Wat er van waar is laat ik in het midden, maar de taxidienst koketeert openlijk met dat rebelse karakter.  Iedereen is het er echter over eens – Uber voorop – dat de nieuwe speler ontwrichtend werkt op de taxi sector.

Ontwrichtend of “disruptive” is een “buzz”-woord waarmee vaak verwezen wordt naar een onderneming wiens innovatieve karakter de marktwerking van een industrie verstoord.   De Brusselse taxi’s dwalen. Uber is allesbehalve disruptive. In dezelfde maandagkranten die groot berichten over de taxi-oorlog, stonden ook artikels over wagens die zich helemaal autonoom in het verkeer begeven.  Grote spelers uit de auto– en technologiebranche zijn allemaal aan het experimenteren met voertuigen die geen chauffeur meer nodig hebben.  De technologie staat nog in zijn kinderschoenen, maar wordt met rasse schreden volwassen.

We zijn 2030. Je hebt zonet een vergadering achter de rug in hartje Brussel en wil nu terug naar je kantoor in de rand. Via een app bestel je een taxi.  Op basis van real-time informatie vertelt de app hoe lang je nog moet wachten en stuurt het dichtsbijzijnde vrije voertuig dat voldoet aan jouw specificaties (gezelschap, bagage, etc) naar jouw locatie. Omdat het zonnetje schijnt, besluit je om een eindje op te wandelen. Dankzij de geolokalisate in je smartphone of wearable, stopt de bestelde taxi exact voor je neus, waar je je ook bevindt op dat moment. Je stapt in en bevestigt het adres waar je naar toe wil. Geen verschil met het bestellen van een gewone taxi, zou je denken.  Ware het niet dat in deze taxi geen chauffeur aanwezig is.  Je praat tegen een computer. De computer begrijpt het adres, in welke taal of dialect het ook is uitgesproken, berekent onmiddellijk de meest efficiente route en deelt je met een vriendelijke stem mee hoe lang de trip waarschijnlijk zal duren en hoeveel het je gaat kosten.  Zodra jij mondeling je akkoord geeft, zet het voertuig zich in beweging. Onderweg analyseert de taxi alle relevante real-time informatie die het ontvang t en (her)berekent continu de meest optimale route die het moet volgen om jou probleemloos en veilig op je bestemming te krijgen. Op het einde van de rit betaal je met met een (ouderwetse) creditcard of  mobiele betaal app. En of je bij het uitstappen  zo vriendelijk willen zijn om online de geleverde dienst te waarderen, aub ?

Dit is geen Sci-fi meer.

 

Combineer zelfrijdende autos, waar bekende merken zoals Mercedes, maar ook Google en Tesla mee experimenteren, met cognitive computing technologie, zoals bv. IBM Watson, en de taxisector wordt heruitgevonden. Door gegevens uit te wisselen met andere voertuigen en weginfrastructuur, door gebruik te maken van sensoren en camera’s op en rond het voertuig, GPS-informatie en de real-time verkeersinformatie , kan het voertuig zich een beeld vormen van de situatie waarin het zich bevindt.  Zo anticipeert de chauffeurloze taxi op alle mogelijke scenarios die zich in het verkeer kunnen voordoen. “Driverless vehicles” zijn perfect in staat om zich op een veilige manier doorheen het verkeer te loodsen. Dankzij cognitive computing  interageert het voertuig perfect op een menselijke manier met de klanten.  Het verstaat elke woord en kan een dialoog aangaan met de klant.

De taxisector staat aan de vooravond van een gigantische (r)evolutie. Uber is in die zin niet disruptive, maar eerder “transitioneel”.  Het tekent het begin van de evolutie naar een compleet nieuwe taxisector. Die nieuwe taxiwereld heeft uitdagingen en opportuniteiten te over.  Hopelijk leren de taxibedrijven uit de huidige situatie hoe ze best omgaan met een ontwrichtende technologie.  Maar punt is dat de overheid en de taxi’s elkaar  moeten vinden en nu al het regelgevend kader vormen waarin een geautomatiseerde taxidienst kan opereren. Anders gaat de hele secor in zijn huidge vorm naar de taxi-dermist.

Bookmark and Share

Previous post

Next post